סטודיו קראפטולה נולד ב-2018 בתל אביב. זהו בית מלאכה ליצירה ולימוד עם תשוקה להפגיש באופן אמפתי בין מלאכות-יד, עיצוב ואמנות עם חדשנות טכנולוגית, מדע ולב פיראטי, לגלות מה קורה כשטסלה ובתיה עוזיאל משלבים כוחות. הסטודיו הוא גם מרחב רעיוני המבטא תשוקה ליצירת חיבורים חדשים בין מסורות, חומרים ותפישות עולם, מרחב לשיח על כל מה שבין הפיזי לוירטואלי והחיים היום. אנחנו התמהיל שנוצר מעירבובים של תנועת המייקרים עם עולם האנתרופוסופיה, בתוספת מעט עיצוב אופנה, קוספליי לגיקיות ורוח ברנינגמן בכנפיים. בלי לשכוח לפזר מעל הכל קורט של פיקסלים, נצנצים,  ו- LEDים. הרבבבה לדים.

אנו מפתחים חומרי לימוד וכלים, מתוך מטרה לייצר תהליך לימודי חוויתי, הנשען על ערכים של קיימות, קוד פתוח, קהילה וחופש ביטוי. את כל אלו אנו מממשים בסדנאות, חוגים שנתיים, קורסי עומק ושיעורים פרטיים, לצד ייעוץ לגופים, שיתופי פעולה ואירוח עם יוצרים, מעבדות וסטודיואים אחרים.

כשניצבת בפנינו בחירה, תמיד נעדיף לשאול: Why not both?!

למה בכלל צריך לחבר מלאכות-יד מסורתיות עם חדשנות טכנולוגית?

התכנים בסטודיו הם הכלאה בין העולם האנתרופוסופי לעולם המייקרים. תנועת המייק (MAKE או 'עַשְׂיָנוּת' בעברית) היא גישה של בעלי מלאכה מודרניים המייצרים דברים בעצמם. הם קהילה מגובשת המייחסת חשיבות רבה לחוכמת ההמונים ומשתמשת ברשת כמקור ידע ומידע. לרוב תשולב ביצירתם טכנולוגיה (מחשבים, רובוטיקה, אלקטרוניקה ושלל טכנולוגיות וחומרים רבים) והתוצאה אמנם חשובה, אך התהליך עצמו, הקשיים והפתרונות שנמצאו כדי לפתור את הבעיות שבדרך הם האתגר האמיתי.  עולם האנתרופוסופיה מציע גישה שונה למלאכות יד ורואה בהן השפעה מרגיעה ואינטואיטיבית על הגוף, הן מווסתות את ריתמוס הנשימה והדם, את קצב הלב, מאפשרות לתת מודע לעבוד ולראש להרגע מהקצב המהיר של החיים היום. טיפוח כשרון היצירה והיכולות האנושיות של האדם מעניק את מיטב הכלים לבוא לידי ביטוי בעולם, לממש את ייחודיותו בצורה הטובה ביותר ולהבטיח חווית חיים בריאה ובשלה להתמודדות עם מציאות החיים המודרנית.

אנו רואים בשילוב שני העולמות הללו מקום של איזון, שילוב של הישן והעבר עם החדש והעתיד. אנו מחבקים את הטכנולוגיה, אך בצורה ביקורתית ובמידה מבוקרת. אנחנו אוהבים את האנתרופוסוספיה, אבל מבינים שהיא חייבת להתעדכן לעולם של היום. בסטודיו מצד אחד מתקיימת עבודת מלאכות עמלנית וסבלנית שיש בה חשיבות גדולה לפרטים ולאסתטיקה, מצד שני  משולבים כלים רבים שמרחיבים את מנעד היכולות האנושיות. למשל – עיצוב ופיתוח תכניות סריגה באמצעות תוכנות מחשב לפני ביצוע הסריגה יבאופן ידני; הדפסת כפתור ייחודי במדפסת תלת מימד שמתאים בדיוק לתיק שיצרנו בצמר ליבוד בטכניקה עתיקה; הוספת אור וחיישנים לבגדי ריקוד המגיבים לתנועת הגוף באמצעות חוטי תפירה ובדים מוליכי חשמל; שימוש במכונת חיתוך לייזר לחיתוך שבלונות ועוד ועוד שלל אפשרויות אינסופיות שנפתחות משילוב העולמות המאפשרות ביטוי מפתיע, עשיר, רב גוני ורב מימדי בזמן אמת.

הקראפטולים

בתיה ואבנרקוראים לנו בת-יה ואבנר, אנו שותפים לחיים, להורות, ליצירה ולרוח הפיראטית. אנו באים מתחומי עיסוק הנחשבים קוטביים – הוראת מתמטיקה ואמנות, אבל במהלך אינספור שעות משותפות בסטודיו, למדנו כי השילוב בין הניגודים הללו יוצר משהו חדש ורענן. הבשלה זו הפיחה בנו רצון לאחד כוחות גם ברמה המקצועית ולכן הקמנו את Stitch N Wire – זהו מרחב ביתי ליצירה ולימוד המשמש אותנו באופן שוטף, סביבה למימוש החזון שלנו, עם מגוון גדול של כלים, טכניקות וספריית חומרים. כיום אנו פועלים כאמנים-מייקרים-מורים: בכובע האמנים יש בנו תשוקה לביטוי עצמי וליצירת חיבורים חדשים בין מסורות, חומרים ותפישות עולם; כמייקרים אנו מקבלים השראה ורעיונות מעולם המדע והטכנולוגיה ומנסים לחבר אותם ליצירה שלנו; כמורים – יש בנו את הרצון לפגוש סקרנים אחרים, להתמלא סיפוק מהעברת הידע והניסיון שלנו הלאה וללמוד מהם ואיתם ביחד.

כהורים לילדים בגיל בית ספר, אנחנו מבלים חלק ניכר מהזמן המשפחתי בסטודיו ביצירה משותפת – קומיקס, אנימציה, ציור על אבנים, פיסול, יצירה של תחפושות ו-cosplay משפחתי (מס' פעמים בשנה) וגם בשיפוץ ובניה עצמית של דברים לבית ולחצר ברוח ה- DIY. חשוב לנו גם להעביר מסר ערכי של סביבה וקיימות, ולכן חלק ניכר ממשאבי היצירה שלנו הם מחומרים אורגניים שליקטנו.

אנחנו תמיד שמחים לשיתופי פעולה ולהכיר חברים חדשים.  נשמח לפגוש אתכם פנים אל פנים וגם וירטואלית!

בת-יה דזבלי Batt-Girl
בת-יה דזבלי Batt-Girlאמנית ומעצבת
אמנית מדיה, מעצבת ואשת חינוך, חולקת את זמני בין העולם הוירטואלי – בו אני יוצרת אמנות וקסמים דיגיטליים, לעולם הפיזי – בו אני מחברת מלאכות-יד לעולם הדיגיטלי. חברה בטריו האמנותי 'בנות טיורינג'; מרצה לניו-מדיה במרכז האקדמי ויצו חיפה, ראש המחלקה לניו מדיה במוסררה לשעבר. בלילה, בלילה אני חולמת ב9ק3ית eו96ת.

אני עוסקת בהרחבת המבעים והאפשרויות של הפעולה האנושית באמצעות אינטראקטיביות ועיצוב חוויה – הטכנולוגיה כעוד שלוחה של הגוף, האסתטיקה, המשחק וההתחפשות כביטוי לרבדים שונים של הנפש. המחקר והיצירה שלי מתקיימים במרחב שבין אמנות רשת, אמנות אינטראקטיבית, עיצוב חוויה וממשק ופיתוח כלים ליצירה.

אני מאמינה שהעתיד טמון בהתבוננות ולמידה מחכמת מסורות העבר ושילובן בשימוש חיובי בטכנולוגיה, נטול אינטרסים זרים ומעורר השראה.

המשך קריאה

אבנר הולדנגרבר
אבנר הולדנגרברמורה למתמטיקה
אני מורה למתמטיקה משנת 2001, מאז ועד היום אני מורה, באופן פרטי – בכיתת הלימוד שלי, מתמטי.קום ובתיכון. כיום אני מורה לכיתות ז'-י"ב בכפר הירוק, מגיש לבגרות בכל הרמות. אני מתמחה בלקויי למידה ומחוננים ולומד לתואר שני.

מלבד תחום ההוראה, מעסיקים אותי תחומים כגון מחשבים וטכנולוגיה, מוסיקה, עיצוב ואמנות, איור וציור, גרפיקה וכמובן גם מתמטיקה, פילוסופיה ומדע. אלה הם העולמות שמהם אני מרכיב את המפגשים שלי עם תלמידים בפרט ועם אנשים בכלל. חשוב לי להעביר ערכים כמו יצירתיות – מציאת הקשרים בלתי צפויים, שונות – העובדה שכל תלמיד חושב ולומד אחרת, וסקרנות – יש מקום לאתגר את דרכי ההוראה הקיימות ולהתאימן לכלים החדשים. כך יוצא שאני מוצא הקשרים מתמטיים בעבודות אמנות ואני אוהב למצוא הקשרים אומנותיים ברעיונות מתמטיים. ולימוד ממקום של חוויה ומשחק.

המשך קריאה